flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Поки в нарадчій інші справи розглядати не можна: рішення Верховного Суду

17 травня 2019, 14:29

    Під час перебування у нарадчій кімнаті до оголошення вироку суд не має права здійснювати розгляд інших справ та проваджень.

Під час перебування у нарадчій кімнаті до оголошення вироку суд не має права здійснювати розгляд інших справ та проваджень, оскільки суд в обов'язковому порядку має забезпечити таємницю нарадчої кімнати, що є однією з найважливіших гарантій незалежності та неупередженості суду, забезпечення необхідних умов для повного і правильного вирішення всіх питань, обов'язкових для постановлення законного та обґрунтованого рішення.

Такий висновок слідує із постанови колегії суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 24 квітня 2019 року у справі №265/7387/15-к, провадження №51-4908км18.

ККС в своїй постанові зазначив, що невиконання імперативних норм статті 367 КПК стосовно таємниці наради суддів порушує також таку засаду кримінального провадження, як законність, яка вимагає від суду, зокрема, неухильно додержуватися вимог Конституції України, КПК, міжнародних договорів, вимог інших актів законодавства.

«Зазначене порушення, допущене судом першої інстанції, — порушення таємниці наради суддів — відповідно до ч. 1 ст. 412 КПК є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, оскільки могло перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване рішення, у зв'язку з чим касаційна скарга у цій частині підлягає задоволенню, а судові рішення відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 438 КПК — скасуванню із призначенням нового розгляду в суді першої інстанції», — зазначено в постанові Верховного Суду.

  За інформацією "СУДОВО-ЮРИДИЧНА ГАЗЕТА"