flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про особливості режиму роботи Нововодолазького районного суду Харківської області по відправленню правосуддя з огляду на запровадження воєнного стану через вторгнення Росії в Україну та продовження карантинних заходів через «Коронавірусну хворобу (COVID

18 травня 2023, 17:46

/userfiles/media/!/Truzub.png

НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

вулиця Захисників України, будинок № 1, селище міського типу Нова Водолага,

Харківська область, Україна, 63202

телефони: (05740) 4-22-55, (05740) 4-58-40, факс: (05740) 4-53-24, (05740) 4-21-45

e-mail: inbox@nv.hr.court.gov.ua, web: http://nv.hr.court.gov.ua

Код ЄДРПОУ 02893700

 

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

 

18.05.2023                                                                                                    № 02-09/01

 

Про особливості  режиму роботи

Нововодолазького районного суду Харківської області

по відправленню правосуддя з огляду на запровадження

воєнного стану через вторгнення Росії в Україну

та продовження карантинних заходів

через «Коронавірусну хворобу (COVID-19)»

 

Беручи до уваги покращення загальної обстановки на території розташування приміщення Нововодолазького районного суду Харківської області в наслідок зменшення кількості бомбардувань, артилерійських та мінометних обстрілів а також ракетних атак, керуючись рішенням Ради суддів України № 9 від 24.02.2022 та протоколом зборів суддів Нововодолазького районного суду Харківської області № 1 від 17.05.2023, -

з о б о в я з у ю:

 

Тимчасово, з 01.06.2023, змінити умови особливого режиму роботи Нововодолазького районного суду Харківської області з відправлення правосуддя, які полягають у наступному.

 

  1. Прийом усієї вхідної кореспонденції у Нововодолазькому районному суді Харківської області здійснювати у загальному порядку за допомогою поштових засобів зв’язку, з використанням е-mail: inbox@nv.hr.court.gov.ua та із застосуванням підсистеми «Електронний суд».

 

  1. До закінчення воєнного стану:

а) зменшити кількість судових засідань, що призначаються для розгляду протягом робочого дня;

б) здійснювати відправлення правосуддя в спеціальному порядку, зокрема, першочергово здійснювати правосуддя у:

  • справах, які розглядаються слідчим суддею у порядку судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні;
  • справах про адміністративні правопорушення із стислими строками розгляду: протягом доби, у триденний, п’ятиденний й семиденний строк,- а також у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією;
  • та у справах в порядку цивільного судочинства, строк розгляду яких визначений законодавством як невідкладний і негайний;

г) крім того, пріоритетно здійснювати правосуддя і у справах про адміністративні правопорушення, строк накладення адміністративного стягнення в яких спливає, та в інших справах, які потребують невідкладного розгляду за розпорядженням головуючого судді;

ґ) інші судові справи та провадження, не перелічені вище, та участь в яких не є обов’язковою, за наявності можливості розглядати у відсутність учасників справи за їх відповідними заявами. При висловлюванні бажання сторін брати безпосередню участь у розгляді справи в суді, питання доцільності проведення судового засідання у приміщенні суду вирішувати головуючим у справі кожного разу, виходячи з поточної ситуації в Харківському районі Харківської області та ураховуючи  неможливість забезпечення безпеки відвідувачам суду, зокрема, через відсутність Судової охорони.

 

Рекомендувати суддям за можливістю відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних випадків) з огляду на зміст статті 3 Конституції України щодо того, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

 

  1. Роз’яснити учасникам судових проваджень через підвищену небезпеку в регіоні про можливість звернення до суду із заявами про розгляд справи у їх відсутність (зокрема, заочно) на підставі наявних матеріалів та доказів, або про відкладення розгляду справи, у разі бажання брати безпосередню участь у судових засіданнях. Такі заяви бажано подавати без особистого прибуття в приміщення суду за допомогою поштових та/або електронних засобів зв’язку з використанням підсистеми «Електронний суд» або офіційної електронної пошти суду inbox@nv.hr.court.gov.ua із обов’язковим доданням до них копії документа, що посвідчує особу заявника, а також з використанням цифрового підпису.

 

  1. Звернути увагу учасників судових процесів на можливість отримання ними процесуальних документів електронною поштою, а також судових повісток в електронній формі із застосуванням месенджера на телекомунікаційний засіб, відповідно до «Порядку надсилання повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі», за для чого слід заповнити заяву відповідного зразку та надіслати її до суду.

 

  1. Впродовж строку особливого режиму роботи суду та під час здійснення провадження за участю осіб у категоріях справ, віднесених до першочергових та пріоритетних, учасники по прибуттю до суду повинні повідомити відповідного працівника про їх явку шляхом здійснення виклику за допомогою дзвінка, розташованого біля вхідних дверей суду із позначкою «дзвінок», вказати за яким провадженням та на який час його викликано, застосувати засоби індивідуального захисту органів дихання (медичні маски, фільтри тощо), пройти температурний скринінг й перебувати у холі суду до моменту запрошення секретарем до зали судових засідань. Самостійне переміщення учасників судового процесу по суду не дозволяється.

 

  1. Тимчасово, рекомендувати громадянам утриматись від ознайомлення із матеріалами судових справ і проваджень за відсутності гострої необхідності в цьому, оскільки суд не має технічної можливості виконати рекомендації Ради Суддів України щодо ознайомлення учасників судового процесу в дистанційному режимі шляхом надсилання відповідних сканкопій.

 

  1. Видачу копій судових рішень та виконавчих листів здійснювати канцелярією суду за встановленим графіком: середа з 13-00 годин до 16-00 годин та п'ятниця з 09-00 годин до 12-00 годин.

 

  1. Припинити на період особливого режиму роботи суду по відправленню правосуддя проведення особистого прийому громадян керівництвом суду, всі заходи, не пов’язані з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів суддівського самоврядування (круглі столи, дні відкритих дверей, екскурсії, семінари тощо).

 

  1. Усім працівникам апарату суду разом із суддями дотримуватися загальних правил поведінки під час лунання сигналу «Повітряна тривога» задля збереження свого життя та здоров’я.

 

У зв’язку з із цим, суддям з урахуванням графіка призначених судових засідань, вирішувати питання про відкладення або продовження судового засідання з метою забезпечення безпеки.

 

Керівнику апарату суду Столяренку С. В. розмістити на дошці оголошень суду перелік найближчих до суду захисних споруд цивільного захисту для укриття населення,  а також забезпечити розміщення на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою сторінки:«http://nv.hr.court.gov.ua» оголошення, що під час повітряної тривоги або інших сповіщень про небезпеку, які надходять від органів управління цивільного захисту, розгляд справ, зокрема й у форматі відеоконференцзв’язку, призупиняються  до їх закінчення .

 

  1. Доручити відповідальній особі за забезпечення зв’язків з засобами масової інформації (виконуючому обов'язки прес-секретаря суду Плоткіну О. О.) висвітлити особливості режиму роботи суду по відправленню правосуддя внаслідок запровадження воєнного стану через вторгнення Росії в Україну та продовження карантинних заходів через «Коронавірусну хворобу (COVID-19)», визначених у цьому розпорядженні, шляхом розміщення інформації на дошці оголошень суду, офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою сторінки:«http://nv.hr.court.gov.ua»,- та на вхідних дверях, із обов’язковим викладенням зразків заяв про розгляд справи за відсутності осіб та про відкладення розгляду справи.

 

  1. Керівнику апарату суду Столяренку С. В. здійснити контроль за інформуванням виконуючим обв’язки прес-секретаря суду Плоткіним О. О. громадян про особливості роботи Нововодолазького районного суду Харківської області у період особливого режиму роботи.

 

  1. Строк дії розпорядження встановити до покращення ситуації, як тимчасово вимушену міру, направлену на убезпечення населення та апарату суду.

 

  1. Повернутися до вирішення питання про умови роботи суду після покращення ситуації.

 

  1. Дане розпорядження довести до відома суддів та працівників апарату суду під особистий короткий розпис.

 

  1. Контроль за виконанням розпорядження та подальше прийняття рішення щодо особливого режиму роботи суду в залежності від розвитку ситуації залишаю за собою.

 

 

Голова суду                                /підпис/                                         Світлана МАЩЕНКО